De behoefte aan opleiding van de docenten, enerzijds voor het gebruik van de methode, de digitale hulpmiddelen, het ontwerpen van een didactisch leertraject en anderzijds voor het volgen van de studenten via een Learning Management System, wordt in bijna elk onderzoek aangegeven als een van de belangrijkste voorwaarden om met FTC te gaan werken.
NODEN
Docenten die met de FTC-methode willen werken, worden goed opgeleid, kiezen de geschikte lesinhoud voor de methode, passen de lesdoelen en het lesmateriaal aan en ondersteunen hun studenten tijdens het online leren. Het is belangrijk dat zij toegang hebben tot alle benodigde hard- en software en training krijgen in het gebruik ervan. Maar nog belangrijker is dat ze de tijd krijgen om hun FTC cursussen te maken en dat ze zich gesteund voelen door het technische team, het vakteam en het schoolmanagement.
Daarom zal het Polyflip project een training aanbieden om docenten te helpen de pedagogische en technologische kennis en competenties te verkrijgen die nodig zijn om de FTC methode te implementeren voor (een deel van) hun vakinhoud. Om de training te ontwikkelen, zullen we lessen trekken uit twee Europese projecten die gerealiseerd zijn rond de flipped classroom methode voor volwassenenonderwijs en beroepsopleidingen (iFlip en Flipping First).
VOORDELEN
Gebaseerd op het Erasmus+ project iFlip (2016-2018) http://projectiflip.eu/en/project-results/ en FlippingFirst (2016-2018) en de belangrijkste voordelen en uitdagingen voor docenten kunnen worden gesitueerd in
De docenten waardeerden de out-of-class voorbereiding die ze moesten volgen voordat ze naar de training kwamen, omdat ze konden leren in "hun eigen tempo en leertijd." Belangrijk voor de pilootgroep van docenten was ook dat ze hun vooruitgang regelmatig konden controleren met een test en zo "goede feedback kregen over hun eigen vooruitgang".
De 5-daagse training werd zeer gewaardeerd door de zestien deelnemers, gebaseerd op de resultaten van de vragenlijst die al hoger zijn becommentarieerd. In de vrije commentaren deelden de deelnemers enkele extra overwegingen, zoals "De tijd in de klas wordt efficiënter en doelgerichter gebruikt" en "iFlip is een innovatieve aanpak voor het lesgeven".
- Ontwerp van eigen flipped classroom pilot-cursussen
Bij het ontwerpen van hun eigen cursussen gaven de docenten aan dat ze soms moeite hadden met ICT-vaardigheden en de ondersteuning van een IT-assistent nodig hadden. Het was belangrijk voor hen om zich te kunnen concentreren op de cursusinhoud en de didactiek van de methode en niet op de technische implementatie, hoewel een van de docenten schreef "dat het IT-gerelateerde werk ook voor mij een geweldige leerervaring was". Tijdens het ontwerpproces werden de docenten veeleisender over de kwaliteit van de geproduceerde media: "Het materiaal kan gemakkelijk ontwikkeld worden met vrije software en basishardware, maar hoe meer je de sterke punten herkent en waardeert, hoe meer je de noodzaak inziet van video- en geluidsopnamehardware en -software van hogere kwaliteit”.
- Uittesten van de pilootcursussen met studenten
Tijdens de uitvoering van de pilots leerden de docenten dat de flipped classroom-methode "de mogelijkheid biedt om de tijd voor face-to-face leren te verminderen en differentiatie tussen studenten mogelijk maakt" en dat de "individuele benadering de actieve deelname van zwakkere deelnemers ondersteunt" zodat "de tijd die in de klas wordt doorgebracht efficiënter en doelgerichter wordt gebruikt".
De docenten waardeerden ook dat "de cursussen/lessen digitaal en online zijn en dat we op elk moment bronnen en activiteiten kunnen toevoegen. De kwaliteit van de bronnen en activiteiten kan in de loop van de tijd worden verbeterd."
UITDAGINGEN
De uitdagingen kunnen worden onderverdeeld in technische en organisatorische kwesties.
- Technische valkuilen voor docenten
Het feit dat ICT-vaardigheden nodig zijn voor zowel docenten als studenten wordt geschetst als een valkuil "omdat het enige technische vaardigheden vereist (vaardigheid met programma's voor het maken van video's, quizzen, opdrachten, etc.)"
Verder "beseffen we de noodzaak van een zekere mate van consistentie tussen de ICT-vaardigheden van docenten en studenten" en "niet alle studenten zijn vertrouwd met of in het bezit van ICT-apparatuur”.
- Organisatorische valkuilen voor de docenten
De docenten ervoeren de ontwikkeling van de pilootcursussen volgens de FTC-methodologie als "tijdrovend". Na het testen van hun proefcursussen "besteedden sommige studenten niet genoeg tijd om het materiaal op voorhand te bekijken en kwamen onvoorbereid naar de face-to-face les".