Meegaan in het ritme van de snel evoluerende informatie- en communicatietechnologie is niet genoeg. Onderzoek toont het belang aan van de integratie van inhoudelijke kennis, technologische kennis en pedagogische kennis in het onderwijs. "Daarom moet de lerarenopleiding in informatie- en communicatietechnologie (ICT) de theoretische grondslagen onderzoeken die de toepassing en het gebruik ervan in de klas begeleiden, zowel op disciplinair als op pedagogisch niveau, samen met technologische kennis over hoe ICT werkt in de implementatie ervan." (Rodriguez Moreno, 2019). Het Technological, Pedagogical and Content Knowledge (TPACK) framework, ontworpen door Mishra en Koehler (2006), heeft een grote impact gehad op onderzoek en het bepalen van het soort kennis dat leraren nodig hebben om ICT te integreren in hun lessen. In 2019 heeft het TPACK-model een upgrade gekregen door "nog een kennisdomein toe te voegen dat leraar moet bezitten om technologie te integreren in het onderwijs" (Mishra, 2019). Mishra realiseerde zich dat het succes van de inspanning van leraren om technologische, pedagogische en inhoudelijke kennis te integreren ook afhangt van hun Kennis van de ConteXt (XK) en hoe de situationele en organisatorische beperkingen duurzame verandering kunnen bewerkstelligen. (Mishra, 2019)
Figuur 4: Nieuwe versie van het TPACK-model (Mishra, 2019)
Het TPACK-model past perfect in de taxonomie van Bloom, die al vele decennia wereldwijd door leerkrachten wordt gebruikt om cursussen te ontwerpen, de verwachte leerresultaten (SLO) te bepalen en te formuleren en om toetsen te maken. De taxonomie van Bloom is gebaseerd op de indeling van denkvaardigheden in 6 hiërarchisch geordende categorieën, gaande van een lager niveau tot een hogere orde. De tweedimensionale hiërarchische tabel werd eerst gevuld met zelfstandige naamwoorden (Bloom, 1956) en na herziening door Anderson en Krathwolh in 2001, werden de zelfstandige naamwoorden veranderd in werkwoorden. (Anderson, Krathwolh, & al., 2014)
Wil je meer weten? Bekijk deze video: https://youtu.be/eXLdqO0fY3w
Figuur 5: Herwerkte versie of Bloom’s taxonomy ( (Bloom, 1956)
In 2006 heeft Rex Heer van de Iowa State University de taxonomie opnieuw ontworpen, in dit geval in een 3-dimensionaal kader. Het cognitieve domein werd gedefinieerd als het snijpunt van het cognitieve proces en de kennisdimensie, gaande van concreet (feitelijk, conceptueel, procedureel) tot abstract (metacognitief).
Figuur 6: Het driedimensionaal framewerk van de taxonomie va Bloom (Teach Tought Staff, 2016)
Het formuleren van de doelstellingen als kruispunten tussen een cognitieve procesdimensie en een kennisdimensie, rekening houdend met het curriculum, de context, de studenten en zal een belangrijke eerste stap zijn in hoe je de inhoudslevering (online of F2F) zal verbinden met de leeractiviteiten met behulp van de Flipped Classroom methode.
Wilt u meer weten over e-learning met Blooms Taxonomy? Bekijk deze video: https://youtu.be/XJWFQI4TV5E
Besluit
Flipped learning als een van de vele vormen van blended learning stelt docenten en studenten in staat de diepere kennisdimensies binnen de klas te verkennen, omdat de basiskennis die een student nodig heeft al is bereikt in afwachting van de face-to-facesessie in de klas.
Het onderwijs en de activiteiten tijdens de les omvatten een breed gebied van actieve leervormen en de mogelijkheid om tot een meer gepersonaliseerde interactie te komen tussen leerkracht en studenten enerzijds en tussen studenten onderling via peer-instructie anderzijds. Het is een instructiemethode die TPACK combineert met de mogelijkheid om lesdoelen te beschrijven en te bereiken, verspreid over het 3-dimensionale kader van Bloom's taxonomie.
Flipping the classroom omvat een nieuwe manier van denken over zowel onderwijzen als leren. Van de studenten vraagt het een meer actief en diepgaand leren in hun eigen tempo, van de leraar vraagt het actief en samenwerkend ontwerpen, faciliteren en sturen van het leren rekening houdend met de mogelijkheden van de studenten als groep en als individuele leerders.